Pogovori 2013

Pogovori

2013

Prihodnost slovenskega dokumentarnega filma

DOKU pogovori bodo potekali o prihodnosti slovenskega dokumentarnega filma in festivalskem razvoju.
Ob 18.00, nedelja, 1.9.2013, Sodni stolp ob Lentu, Maribor – Sodba slovenskemu dokumentarnemu filmu. DOKU pogovori nastajajo v sodelovanju z Media Desk Slovenija.


Sogovorniki

Petra Seliškar

Rojena leta 1978 v Ljubljani. Z gledaliških odrov se je preselila v Amsterdam na akademijo NAFTA, kjer se je spopadla s filmom in nizozemščino. Fakulteto je nekje na polovici zamenjala za Northern Media School v Sheffieldu in končala režijo in produkcijo v Angliji. Zdaj živi v Ljubljani.

Oliver Sertić

Medijski aktivist in producent iz Zagreba. Izdal in urejal je za pisne medije, internet, radio in TV. V letu 2007 je ustanovil organizacijo RESTART, ki se ukvarja s produkcijo, izobraževanjem, razstavljanjem in distribucijo kreativnih dokumentarcev. Od leta 2009 je programski direktor edinega dokumentarnega kina v regiji – Dokukino. Od leta 2009 organizira in privatno uči na različnih video in dokumentarnih delavnicah v regiji. V letu 20011 je so-ustanovil Šolo dokumentarnega filma. Sodeloval je in nadaljuje s sodelovanjem z mnogimi filmskimi festivali, kot so Zagreb Film festival, ZagrebDox, Vukovar Film festival, Dokufest, DORF… kot PR, producent in  svetovalec. Je direktor in selektor Liburnia Film festivala, programer Supetar Super filmskega festivala in tudi povezan programer dokumentarnega programa za Zagreb Film festival in Film festivala za človekove pravice (Human Rights Film Festival. Je soustanovitelj Amateur Film Review – RAF Autonomous cultural Centre – Attack (Neodvisnega kulturnega centra – Attack!) in Cross-radio project (Med-radijskega projekta). Nedavno je produciral nekaj igranih in kratkih dokumentarcev v različnih fazah produkcij.

Bojan Labović

Rojen leta 1961 v Mariboru je diplomiral na dokumentarni režiji in scenaristiki na praški filmski akademiji FAMU. Zaposlen je kot Višji svetovalec na Mestni občini Maribor v okviru Urada za kulturo in mladino, Sektor za kulturo. Je avtor več dokumentarnih in igrano – dokumentarnih filmov in nadaljevank, kakor tudi različnih televizijskih oddaj in scenskih postavitev. Njegovo polje delovanja se giblje med estetizirano formo in tisto čisto elementarno, kjer je glavni akter običajen človek, umeščen v prostor, ki ga velikokrat ne more določiti sam.

Med več kot štiridesetimi različnimi filmsko televizijskimi enotami, ki jih podpisuje kot režiser in scenarist ali tudi kot kompleten avtor velja omeniti prvo filmsko upodobitev Ivana Krambergerja Moja prva knjiga, pripoved o novi meji v Halozah Zgodba o stoletju, 10 delno serijo Tretje oko, portret Dr. Vekoslava Grmiča Slavkova pot, dvodelni dokumentarec o propadu mariborske avtomobilske industrije Umrli gigant, zgodbo o švicarskem pisatelju in psihoanalitiku Paulu Parinu Potem Goldy reče to moraš pa enkrat napisati in igrani dokumentarec Mariborska dvorišča. Deloval je tudi v gledališču, kjer je režiral predstavo po predlogi filma F. Fellinija Cesta. Za svoja dela je prejel tudi grand prix na srednjeevropskem televizijskem festivalu, Vikendovo nagrado in Glazerjevo listino.

Nina Blažin

Rojena 1980 v Ljubljani. Diplomirala je na AGRFT, smer televizijska in filmska režija. Udeležuje se mednarodnih delavnic : Mobile Academy 2005 v Berlinu, Masterclass 2005  z Anthony Dod Mantle v okviru Evropske Filmske Akademije (EFA ), Berlin Talent Campus 2006, IDFAcademy 2011, »Documentary in Europe 2011« Bardonechia – s projektom, NISI MASA: European Short Pitch 2012 –  s projektom, ESODOC 2013 –  s projektom.

Vedno išče nove zanimive zgodbe.

Rodila sem se 3 mesece prezgodaj. Moja teža je bila kot 1 kruh – niti 1 kilo nisem bila težka. Sprva nisem imela niti imena, samo priimek  sem imela in besedo deklica. Ko sem bila malo večja, me je oče dal v škatlo od čevljev in me vlekel po stanovanju. Prve počitnice sem preživela na morju, oblečena v majhne kopalke s telefonsko številko, napisano na kopalkah – v primeru da se izgubim. Še danes se rada izgubljam v dobrih zgodbah in zanimivih ljudjeh.

Haidy Kancler

(ali Maja Senekovič) se je rodila leta 1982 v Mariboru. Z diplomo iz dokumentarnega filma je končala študij Medijskih komunikacij. Ustvarja kot svobodna režiserka.

V srednji šoli je pričela delati na mariborskem radiu študent Marš, kjer je osem let ustvarjala in vodila glasbeno oddajo Platnšpiler. Po ukinitvi frekvence radija je pričela sodelovanje s Televizijo Slovenija. Najprej kot avtorica prispevkov za oddajo Sobotna noč, kasneje pa kot režiserka različnih televizijkih vsebin, oddaj in dokumentarnih filmov. Danes ima za seboj 13 let delovnih izkušenj na Televiziji Slovenija. V času študija je bila na delovni izmenjavi na dunajski ORF. Poleg dela za televizijo redno sodeluje z zunanjimi produkcijskimi hišami, kjer ustvarja dokumenarne filme in druge video vsebine.

Dokumentarni film je njena strast, saj je mnenja, da je resničnost veliko bolj odštekana kot vsakršna fikcija.

ARHIV

ARHIV