SPREMLJEVALNI PROGRAM

DOKU potujoči

Sava
2021, 75 min
Režija: Matthew Somerville

Projekcije:
02.09.2022 - Kranjska Gora - Liznjekova domačija - 20:00
03.09.2022 - Jesenice - Banketna dvorana Kolpern - 20:00
04.09.2022 - Ljubljana - Kinodvor - 21:15
05.09.2022 - Trbovlje - Delavski dom Trbovlje - 18:00
06.09.2022 - Brežice - Posavski muzej Brežice - 20:00


Delavnica pisanja o dokumentarnem filmu

9. 9. do 16. 9. 2022

Kratka vsebina delavnice: Delavnica pod mentorstvom dr. Melite Zajc bo potekala od 9. do 16. septembra 2022, od tega 12. in 13. septembra prek spleta. Udeleženke in udeleženci bodo na predavanju spoznali osnove novinarstva in stilistike poročevalstva ter pregledali zgodovino in stanje na področju dokumentarnega filma. Seznanili se bodo z različnimi pogledi na kakovost (dokumentarnega) filma ter različnimi metodami analize dokumentarnega filma. Po ogledu izbranih filmov, predvajanih v okviru festivala DOKUDOC, se bomo o njih pogovarjali ter se v sodelovanju z mentorico lotili tudi pisanja recenzij o izbranem filmu (največ 800 besed). Recenzije bodo objavljene na spletni strani festivala, najboljše med njimi pa tudi v tiskani publikaciji.

Delavnica je brezplačna.

-> VEČ INFORMACIJ
-> PRIJAVNICA


Jan Gogola - Masterclass

16. 9. 2022, 15:00, Vetrinjski dvor

Na letošnjem Masterclassu, ki ga bo vodil Jan Gogola, bodo udeleženci razmišljali, kako poetičnost pesniškega jezika prenesti v filmski jezik poetičnega dokumentarnega filma. Slednji namreč dovoljuje poseganje po bolj eksperimentalnih pristopih, ki prepletajo filmske podobe in glasbene vložke, s čimer se ustvarja atmosfera za doseganje posebne čustvene izkušnje. Kako pa se na filmski trak umesti poetična beseda? Se lahko dokumentarni film gleda in bere kot poezija? Kaj so pripovedovalske zmožnosti združitve obeh pristopov na filmskem traku?

Jan Gogola (1971) je režiser, scenarist in predavatelj na Filmski in televizijski šoli Akademije za uprizoritvene umetnosti v Pragi (FAMU). Na Karlovi univerzi je študiral novinarstvo, na FAMU pa dokumentarni film. Kot urednik scenarijev je sodeloval pri snemanju številnih dokumentarnih filmov, denimo Czech Dream (rež. Filip Remunda, Vít Klusák); 66 Seasons (rež. Peter Kerekes); Cooking History (rež. Peter Kerekes); Lost Holiday (rež. Lucie Králová) in Private Century (rež. Jan Šikl). Njegov film The Diary of Grandmother Němcová je bil leta 2000 nagrajen s prvo nagrado na filmskem festivalu FAMU v Pragi, njegov zadnji film Eternal Jožo pa je bil na festivalu Ji.hlava 2020 izbran za najboljši češki dokumentarni film. Je avtor številnih recenzij, člankov in esejev.

Masterclass organiziramo ob podpori češkega veleposlaništva in v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev kot del Dokumentarnice.

-> VEČ INFORMACIJ
-> PRIJAVNICA


Into the Night/Into the Light

16. 9. 2022, od 18.00 dalje

Na mariboski Dokudoc spet prihajata mistični bitji, Wordy in Metamorphosis, ki odkrivata tančice nevidnega, brskata po skrivnostih in v vsem najdeta ščep čudežnega. Vsakega, ki se prepusti njuni pahljači, kartam in čopiču, prepihata s srebrnim pišem, ki zapoveduje vabljivo festivalsko rajanje.

Izvedba: Alja Bulič & Katarina Jenšterle
Produkcija: Hupa Brajdič


Koncert Heartbeat

17. 9. 2022 ob 23:00, Vetrinjski dvor

V soboto zvečer vas srčno vabimo na druženje ob koncertu mariborske zasedbe Heartbeat, ki jo tvorijo gotovo prepoznavna imena: Igor Bezget, Tadej Tadiman Tratnik, Behrang Azhdari, Tina Sovič, Urška Gajšt, Patricija Roj, Mea Valens in Gaja Klas so jedro zasedbe, ki redno sodeluje tudi s številnimi vrhunskimi glasbeniki iz svetovne in domače glasbene scene.

Izjemna žanrska širina, široka glasbena kilometrina in novonastale avtorske skladbe s pozitivnimi življenjskimi sporočili, vse to je Heartbeat. Izkusite skupaj z nami njihov čarobni glasbeni svet.

Dogodek je brezplačen.

-> VEČ O SKUPINI


Dokumentarni laboratorij Dokumentarnica

16. 9. do 18. 9. 2022

Junija je Društvo slovenskih režiserjev in režiserk objavilo razpis za drugo intenzivno praktično delavnico Dokumentarnico - dokumentarnistični laboratorij, ki bo potekal v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in režiserk ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Mentorji bodo Petra Seliškar, Matjaž Ivanišin in Rok Biček.

Na razpis je prispelo 16 popolnih in pravočasnih prijav, tričlanska komisija, sestavljena iz mentorjev delavnice, pa je med njimi izbrala naslednje:

- Haidy Kancler: SE GA!
- Sebastian Korenič Tratnik: SLOVENSKEGA NARODA HČI
- Amir Muratović: 17. NADSTROPJE
- Tjaša Stanić Gjorgijevska: SLOVENSKA MODNA SCENA OZ. DOŽIVETI IN PREŽIVETI SVET MODE
- Aleš Žemlja: LJUBEZEN (DO) NARAVE

Delavnica, ki je za izbrane udeležence brezplačna, bo potekala v treh vikend srečanjih od septembra letos do marca 2023.

Prvi modul bo potekal v okviru našega DOKUDOC festivala, in sicer od 16. do 18. septembra, v Mariboru.


DOKUDOC pogovori: Splavarjenje po avtorskih pravicah

18. 9. 2022, 13:00 do 15:00

Letošnji Dokudoc pogovori bodo za festivalske goste potekali na splavu na Dravi. V intimni atmosferi rečnih valov se bomo pogovarjali o avtorskih pravicah pri kreiranju dokumentarnih filmov. Pogovor bosta moderirala Petra Seliškar in Rok Biček, v vlogi gostov pa se nam bosta tokrat pridružila odvetnica Špela Grčar in vodja strokovnih služb pri AIPA k.o. Peter Kep. Že leta 2012 smo v okviru našega festivala organizirali spust po Dravi, zdaj, prav po desetih letih, pa je čas, da to ponovimo. Plovba od Koblarjevega zaliva do pristanišča na Lentu bo ponudila okrepčilo z vegi kosilom, s harmoniko pa nas bo razveselil Daniel Marinič. Ne bodo umanjkali niti dravski labodi, ki so sestavni del mariborske očarljivosti.

-> VEČ INFORMACIJ
-> PRIJAVNICA