O FESTIVALU

12. edicija Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc bo prinesla kuriran program pod sloganom normalizirati decentralizacijo filmske in festivalske krajine v Sloveniji.

V Mariboru si bomo ogledali najnovejšo slovensko in tujo dokumentarno produkcijo, se družili ob pogovorih po filmih ter razvijali prihodnost dokumentarnosti v Sloveniji. Na razpis, ki je bil odprt od februarja do konca maja 2023 smo prejeli 29 prijav, vendar zaradi izzivov odrekanja javnega financiranja letošnjo edicijo izvajamo okrnjeno z manj programa kot običajno. Letos tudi prvič po letu 2016 ne bomo izbrali Dokudoc izbrani 2023 ter v mesto Maribor ne bomo povabili mednarodne žirije, da bi ocenjevala slovenska dela.

 
Na odprtju, v četrtek, 14. 9. 2023, ob 20. uri, v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor bomo v sekciji DOKU ZDAJ predvajali kratki dokumentarni film ŠKATLA, režiserja Tomaža Pavkoviča, o mističnosti časa šestdesetih in sedemdesetih let naše nekdanje države, ki je na letošnjem FeKK odnesel glavno slovensko nagrado ter svetovno predpremiero srednje metražnega dokumentarnega filma MELANIA, režiserja Jurija Grudna, o Melaniji Trump, najbolj kontroverzni ameriški prvi dami slovenskega porekla. Po projekcijah bo pogovor z režiserjema. 
 
Drugi festivalski dan, v petek, 15. 9. 2023, ob 20. uri, v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor si bomo v sekciji DOKU MULTIKULTI v sodelovanju s Češko ambasado ogledali češki celovečerni film o sodobnih oblikah alternativnih modelov partnerstev oz. redefiniciji partnerstev v našem času z naslovom SREČNO ZA VEDNO (Šťastně až na věky/Happily ever after), režiserke Jane Počtové, ki bo v Maribor pripotovala iz Prage. Film je na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Jihlava prejel glavno nagrado občinstva 2022 in glavno nagrado študentske žirije 2022.
 
Tretji festivalski dan, v soboto, 16. 9. 2023, ob 20. uri, v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor v sekciji DOKU ZDAJ bo prvič v Sloveniji predvajan celovečerni film DUHOVNICA, režiserke Maje Prettner, ki je nastajal kar 5 let. Na AJB DOC pitch v Sarajevu je 2022 prejel eno od glavnih nagrad, tj. nagrado Al Jazeer in s tem distribucijo na Bližnjem Vzhodu. Ponosni smo, da se pot projekcij filma začenja ravno v Mariboru. Po projekciji bo pogovor z režiserko in glavno protagonistko filma. Sobotno noč bomo nadaljevali v dvorani Gustaf v KC Pekarni, kjer organiziramo psy trance zabavo z makedonskim gostom FOBI-jem. 
 
V sekciji DOKU RETRO se bomo zadnji festivalski dan, v nedeljo, 17. 9. 2023, ob 18. uri v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča poklonili in podelili glavno nagrado našega festivala, dokumentarno ime 2023. Letos jo prejme producent Tom Gomizelj, ki v okviru Luksuz produkcije producira dokumentarne filme družbeno angažiranih tem različnih avtorjev. Ogledali si bomo izbor nagrajenca pregleda njegove produkcije dokumentarnih del zadnjih 20 let. Ob slavljenju živečih legend pa ob letu, ko je Karpo Godina dopolnil 80 let, festival zaključujemo z njegovimi kratkimi filmi v programu 80 GODINA. Z obema avtorjema bo po projekciji pogovor. 
 
Projekcije v četrtek, petek, soboto lahko podprete z vstopnico, ki jih kupite v Lutkovnem gledališču Maribor, v nedeljo pa je celoten program brezplačen. 
 
Osrednji poudarek festivala bo tradicionalno posvečen predstavitvi novejših slovenskih dokumentarnih del ter starejših del, za katere ekipa festivala meni, da jih širše in mlajše občinstvo mora spoznati. Festivalski program ponuja pogovore po filmih, strokovna izobraževanja in prijetna plesna druženja. Se vidimo v Mariboru od 14. do 17. 9. 2023!