Delavnica pisanja o dokumentarnem filmu

Mentorica: dr. Melita Zajc
Trajanje: od 9. do 16. septembra 2022, zoom 12. 9. 2022, od 17.00 in 19.30 in 13. 9. 2022, od 17.00 in 19.30

Delavnico sestavljajo:
1. del
Ogled izbranih filmov, ki bodo predvajani v okviru festivala Dokudoc in pogovor o filmih.
2. del
Predavanje mentorice delavnice dr. Melite Zajc ki bo zajelo osnove novinarstva in stilistike poročevalstva, pregled zgodovine in stanja na področju dokumentarnega filma, različne poglede na kakovost (dokumentarnega) filma ter različne metode analize dokumentarnega filma.
3. del
Pisanje recenzije izbranega filma (največ 800 besed) v sodelovanju z mentorico. Besedila bodo objavljena na spletni strani festivala, najboljša med njimi pa tudi v tiskani publikaciji (kateri, bomo še objavili).

Kako bo potekala delavnica?
Udeleženke in udeleženci si bodo med 9. in 12. septembrom preko spleta ogledali vnaprej izbrane filme iz programa Mednarodnega dokumentarnega festivala Dokudoc (15. 9. - 18. 9. 2022). V ponedeljek 12. in torek 13. septembra bodo med 17.00 in 19.30 potekala predavanja preko zooma. Ponedeljkov del bo namenjen predstavitvi delavnice in osnovnih pojmov novinarstva in stilistike poročevalstva (1 ura), problem različnih pogledov na kakovost pa bodo udeleženke in udeleženci spoznali v obliki pogovora o filmih, ki so si jih pred tem ogledali (2 uri). Pogovor bo vodila mentorica, sodelovali pa bodo vsi udeleženke in udeleženci. Torkov del bo namenjen predavanju o dokumentarnem filmu, problemih vrednotenja in različnih metodah analize vizualnih vsebin (2 uri) ter pogovoru o pisanju o dokumentarnem filmu na splošno in specifično o pisanju recencije filma (1 ura).

V dneh med 14. in 16. septembrom bodo udeleženke in udeleženci samostojno pisali recenzije v sodelovanju z mentorico in sicer tako, da bodo 14. septembra oddali prvo različico, ki jo bo mentorica 15. septembra prebrala in poslala svoje komentarje, 16. septembra pa bodo oddali končne različice filmskih recenzij, ki bodo ob koncu festivala objavljene na spletni strani festivala www.dokudoc.si. Med oddanimi recenzijami bosta mentorica in direktorica festivala izbrali tiste, ki jih bo DOKUDOC predlagal v objavo urednikom tiskane publikacije.

Pogoji: dobro poznavanje slovenskega jezika, osnovno poznavanje splošne zgodovine, zanimanje za zgodovino in aktualno stanje dokumentarnega filma.

Cilji: udeleženke in udeleženci bodo ob koncu delavnice poznali osnove analize filma ter glavne poteze kakovostnega dokumentarnega filma, dobili pa bodo tudi priložnost, da se praktično preizkusijo v vrednotenju dokumentarnega filma in to tako v obliki pogovora kot tudi v pisanju o njem.

Delavnica poteka v sodelovanju s časnikom Večer in Inštitutom za medijske komunikacije (Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru). Delavnica je brezplačna.

 

-> PRIJAVNICA