Pogovori 2017

Pogovori

2017

Dokumentiranje kriznih žarišč

Kako poteka filmsko dokumentiranje v vojnih in drugih nasilno ustvarjenih »kriznih« področjih, v kakšnih situacijah ali okoliščinah se lahko znajdemo na terenu, kako se odzivamo na nepoznane ali ogrožajoče razmere, na kakšen način sporočati o stvareh, ki so širši javnosti nevidne in kako reprezentirati posneti material so vprašanja, ki jih bomo naslovili Eriku Valenčiču, raziskovalnemu novinarju in filmskemu ustvarjalcu in Mihi Mohoriču, antropologu in filmskemu ustvarjalcu. Pogovor z gostoma, ki se bo v sodelovanju z Zavodom Angart – AngartFilm odvil v soboto 9. septembra s pričetkom ob 15:00 uri, bo moderiral Aljoša Dujmić. Vljudno vabljeni!

Pogovori potekajo v okviru Doku delavnice, ki ga podpira Javni sklad za kulturne dejavnosti RS.


Sogovorniki

Aljoša Dujmić

Diplomiran etnolog in kulturni antropolog, ustanovitelj AngartFilma, ustvarjalnega telesa, ki z angažirano artističnim pristopom podaja izjave v obliki filmskega zapisa, nudi prostor za diskusijo in refleksijo ter deluje pod okriljem Zavoda Angart, namenjenega znanstveno-raziskovalnim, izobraževalnim, kulturnim in umetniškim dejavnostim. Zadnja leta se posveča raziskovanju specifičnosti banske lokalne skupnosti v pokrajini Sahel na severu Burkine Faso, kjer etnografsko in filmsko beleži ter preučuje posebne religiozne prakse pod skupnim imenom Talili, lokalno zdravilstvo in njegove prakse, socialna in ekonomska razmerja v odnosu do zlata in duhov. Je tudi organizator in (so)ustvarjalec različnih dogodkov pod skupnim označevalcem Angart, ki se poslužuje disperzivne forme kot metodološke naravnanosti, kar zahteva aktivno sodelovanje z izključenimi in za namene marginaliziranih posameznikov in skupin, militantno izzivanje ali kritiziranje nosilcev (politične) moči ter ustvarjanje pozicij proti moči. S pomočjo umetniških reprezentacij in angažiranih akcij za te namene, izkorišča uprizoritvene, glasbene, vizualne in intermedijske umetnosti. V tem kontekstu najde svoje mesto tudi AngartFilm: kot sporočevalec, kritik, sogovorec, prikazovalec in postavljavec vprašanj.

Miha Mohorič

Popotnik, fotograf in filmski ustvarjalec, kateri dokumentira človeška življenja in njihove življenske zgodbe podkrepljene z njihovo kulturo. Kot multimedijski inžinir je bil izučen na Akademiji in inštitutu za multimedije v Ljubljani leta 2006. Študij je nadaljeval na univerzi Middlesex University v Londonu, kjer je doštudiral Media Production Management leta 2009. Zanimanje za vzroke, ki izoblikujejo civilizacije sveta in življenja posameznikov ter človeških interakcij ga je vodilo na nadaljevanje mednarodnega študija kulturne raznolikosti in transnacionalnih procesov na Filozofski fakulteti v Ljubljani in univerzi Universitat Autònoma v Barceloni, kjer je dokončal študij leta 2015 ter pridobil magisterij European Joint Master iz smeri socialne in kulturne vizualne antropologije. Danes se skozi dokumentarni film dotika tematik širokokega spektra v katerih je vidna slojevita kompleksnost katero projecira v medij filma namenjenega za širšo javnost. S svojimi filmi se osredotoča na socialno kulturne tematike, predvsem na tiste, katere so spregledane ali skrite pred širšo javnostjo. Beleži neizgovorjene zgodbe “navadnih” ljudi in jih skozi lečo kamere pretvarja v premikajoče se slike z glavnim povdarkom na ljudeh samih. Leta 2015 je zaključil dokumentarni film z naslovom Khatte-Izbira svode, ki govori o uličnih otrocih v glavnem mestu Nepala, kateri je bil prikazan po filmskih festivalih po svetu, trenutno se pa vrti v kinodvoranah. Trenutno dela na dokumentarnih filmih o žrtvah vojne v Turčiji, Iraku in Siriji. Miha Mohorič je tudi soustanovitelj mednarodnega filmskega festivala Kranjska Gora, kjer deluje predvsem na področju akrivističnega in raziskovalnega dokumentarnega filma.

Filmografija: Kje si? (2011), Cape Epic 2011 (2012), Geneza (2012), Čaj (2012), Klik (2013), Khatte: Izbira svobode (2015), Tam, kjer je doma ljubezen (2016), Troje svetih (2017)

Erik Valenčič

Erik je dolgoletni novinar in poznavalec razmer na Bližnjem Vzhodu. Svojo kariero je začel leta 2001 na Radiu Študent, kjer je delal v aktualno-politični redakciji, katere vodenje je prevzel v letih 2006 in 2007. Iz Radia Študent je odšel na Mladino, za katero je pisal do leta 2012, vmes pa je poročal tudi za slovensko edicijo časopisa Le Monde diplomatique. Vsa ta leta je potoval po širšem Bližnjem vzhodu in Afriki in ustvaril mnogo reportaž. Leta 2011 je izšla tudi njegova knjiga Obleganje Gaze – Ubijanje palestinskega ljudstva. Od leta 2012 do 2015 je bil sodelavec zunanje-politične redakcije na javni televiziji (RTV), za katero je med drugim naredil dva odmevna dokumentarna filma Koalicija sovraštva in Fronte Kurdistana. Koalicija sovraštva je prejela Posebno pohvalo v kategoriji raziskovalno novinarstvo s strani Evropske mreže regionalnih televizij Circom na podelitvi maja 2015 v irskem mestu Dundalk, Fronte Kurdistana pa Nagrado za posebne dosežke od Društva novinarjev Slovenije novembra isto leto. Valenčič je tudi sourednik zadnje izdaje Časopisa za kritiko znanosti z naslovom Rasizem: razrezani svet, ki je bila izdana poleti 2015. Decembra 2015 je pri založbi Sanje izšel tudi njegov romanski prvenec Sence ne gorijo. Objava njegovega naslednjega romana Smrt za življenje je predvidena za oktober 2017 pri isti založbi. Valenčič občasno piše za tednik Mladina, sodeluje pa tudi s produkcijskima hišama STARAGARA in TRAMAL FILMS. Je tudi direktor Kulturno-socialnega zavoda Sagar. S filmskim ustvarjalcem Miho Mohoričem je naredil nov dokumentarni film z naslovom Troje svetih, ki bo predvidoma predvajan na RTV v novembru 2017.

Filmografija: Dokumentarna oddaja o Siriji (2012),  Dokumentarna oddaja o Gazi (2013), Koalicija sovraštva (2014), Dokumentarna reportaža iz Gaza (2014), Fronte Kurdistana (2015), Troje svetih (2017)

ARHIV

ARHIV