Dokumentarno ime 2020

Maja Weiss

2020 Maja Weiss

2020

Mednarodni festival dokumentarnega filma 2020 podeljuje plaketo scenaristki in režiserki Maji Weiss za izjemen pridonos k razvoju slovenskega dokumentarnega fima DOKUMENTARNO IME 2020.

Maja Weiss je režiserka in scenaristka. Na AGRFT v Ljubljani je diplomirala iz filmske in televizijske režije. Njena filmografija vključuje več kot petdeset filmov različnih dolžin in žanrov, z izbranimi tematikami (Černobil, Nube, Darfur, žrtve totalitarnih režimov, ostanki nekdanje skupne države, delavski razred, nacionalizem, ksenofobija, begunci, ukradeni otroci itd.). V svojih delih pogosto angažirano obravnava različna družbenopolitična vprašanja. Za dosedanje delo je prejela več kot trideset domačih in tujih nagrad, njen celovečerni prvenec Varuh meje (2002) pa je ob številnih mednarodnih nagradah prejel tudi nagrado na berlinskem filmskem festivalu Berlinale za najbolj inovativen evropski film. Ustanovila je dve produkcijski hiši, Bela Film in Zavod Maja Weiss. V letih od 2005 do 2007 je predsedovala Društvu slovenskih filmskih ustvarjalcev.


Zahvala ob nagradi

Zahvaljujem se festivalu DOKUDOC za priznanje za »dokumentarno ime 2020«, s katerim ste počastili moje delo scenaristke in režiserke, včasih pa tudi snemalke, dokumentarnih filmov. To je priznanje ne samo meni, ampak vsem, ki so sodelovali z mano pri ustvarjanju dokumentarnih filmov v 35 letih; hvala soavtorjem, sorežiserjem, direktorjem fotografije, snemalcem, montažerjem, tonskim snemalcem in mešalcem zvoka, osvetljevalcem, glasbenikom, skladateljem, grafikom, tajnicam, prevajalcem, organizatorjem, animatorjem, tehnikom v produkciji in postprodukciji, urednikom, producentu – RTVSLO, producentom Idi Weiss (Bela film), Petru Braatzu (Taris Film, Nemčija) in Ustanovi Toma Križnarja.

Hvala soustvarjalcem, ki so še posebej vplivali na moje (in naše skupno) delo, ki vas tu omenjam kronološko, tako kot so tudi vstopali v moje življenje:

Drago Pečko, Helena Koder, Bojan Kastelic, Sonja Peklenk, Marjana Lavrič, Gorazd Perko, Peter Braatz, Ida Weiss, Tomo Križnar, Zvone Judež, Chris Eckman, Alenka Puhar, Svetlana Dramlić in mnogi drugi.

Predvsem pa velika hvala vsem nastopajočim pred kamero, brez vas ne bi bilo dokumentarnih zgodb. Hvala za zaupanje in pomoč. Vaše besede in podobe so zapisane v večnost.

S skupnimi močmi smo ustvarili 33 dokumentarcev in približno 40 dokumentarnih prispevkov (ki še čakajo, da se popišejo in arhivirajo).

Bilo je izjemno in dragoceno potovanje. Šola življenja.

Maja Weiss


Pedagoško delo

- Mentorstvo na delavnicah za dokumentarni film

S pedagoškim delom kot mentorica delavnic dokumentarnega  filma za mlade se Weissova ukvarja že 30 let. Delavnice je izvedla v Ljubljani, Mariboru, Izoli,  Brežicah,  Metliki, Črnomlju, Krškem, Vinici, Zbiljah. Izvedla je tudi dve delavnici za odrasle s posebnimi potrebami.

Sredi 90ih je na gimnaziji v Črnomlju vodila filmski krožek, nastal je 25-minutni dokumentarec Belokranjci in Oton Župančič (leto 1996), ki so ga prikazali na regionalnem Vaš Kanalu.

Bila je pobudnica ustanovitve Filmskega tabora Kolpa za OŠ in dijake, kjer v Beli krajini od 2007 pa do danes, zdaj že 13., poteka tabor igranega, dokumentarnega in animiranega filma.

Weissova izvaja delavnico za dokumentarni film, na kateri posnamejo vsako leto kratki dokumentarni film, ki se javno predvaja. Vsi so dostopni na youtube (www.filmskitaborkolpa.si).

Dokumentarni film Življenje ob mejni reki Kolpi (2012) je na Hrvaškem med 20 dokumentarci, ki so nastali v okviru projektov čezmejnega sodelovanja Slovenija-Hrvaška na temo »Otroci in mladi ne poznajo meja», prejel nagrado za najboljši film.

Predavateljica Medijskega sporočanja in Projektnega dela v video produkciji na Ekonomski šoli Novo mesto, višji strokovni šoli  smer medijska produkcija od 2016 dalje.

Mentorica 43 študentskim kratkim reportažnim dokumentarcem, 3 diplomskim kratkim filmom. Bratje med mrtvimi Bernarda Rebernika je imel 2020 premiero na Grossmannovem festivalu v Ljutomeru.

Mentorica 15-minutnega dokumentarnega filma 20 let Ekonomske šole Novo mesto, višje strokovne šole (2020).

Mentorica nagrajenega najboljšega kratkega filma Bodi sprememba (2019), kjer so sodelovali dijaki štirih slovenskih srednjih šol.

 


Zgodovina, zanimivosti in spontani zapisi


Projekcija na DOKUdoc

JUDJE NA SLOVENSKEM40 minut, 1989

scenarij Maja Weiss & Alenka Hladnik, režija Maja Weiss

produkcija RTV Slovenija

ARHIV

ARHIV