23. DOKgodek: Avtobiografski film

 

Program dokumentarnih filmov za konec 2. sezone izpostavlja avtobiografski film. Od blizu bomo spoznali filmska ustvarjalca Vincija Vouga Anžlovarja in Yuliyo Molina. Brezplačno bosta na ogled njuna filma Selfie brez retuše (2016) v režiji Vincija ter Ljubljana-Zagreb-Garaža (2018) v režiji Yuliye. Spletni dogodek bo potekal od torka, 17. maja, do četrtka, 19. maja, z začetkom ob 20.00 na spletni strani Baze slovenskih filmov (bsf.si).

 

Dokumentarni film Selfie brez retuše je zgodba o kreativnih procesih režiserja, scenarista, glasbenika in vsestranskega ustvarjalca Vincija Vouga Anžlovarja (1963). Ustvaril je štiri celovečerne filme, med drugim tudi prvi igrani celovečerni film v samostojni Sloveniji Babica gre na jug (1991). Njegovo delo obsega tudi kratke filme in glasbo. Vendar pri tem ni šlo brez konfliktnih situacij – spori s producenti, klofuta ministru, zlomljena čeljust igralca, izbruhi jeze, tesnobe, droge, hazard, ločitve, revščina, bogastvo, depresije, zdravljenje – ki so posledica njegove osebnostne motnje, o kateri v filmu iskreno spregovori.

 

"Utopična vizija garaže kot studia, kjer živim, kuham in pijem čaj, se je sčasoma spremenila v skladišče stvari, spominov in vsega mojega življenja. Mislim, da moram naprej," pa v svojem filmu Ljubljana-Zagreb-Garaža razmišlja Yuliya Molina (1983), multimedijska umetnica, ki je najprej študirala kiparstvo, nato pa jo je prevzel film. Rodila se je v Ukrajini, se kot otrok preselila v Slovenijo, danes pa živi in ustvarja na Hrvaškem.

 

Na spletnem dogodku bomo skozi spremno besedilo filmskega kritika in teoretika Roberta Kureta govorili o tempu avtobiografije: “Selfie brez retuše in Ljubljana-Zagreb-Garaža izpostavljata povsem različne možnosti avtobiografskega dokumentarnega portreta, ki se v primerjavi obeh filmov kaže predvsem v tempu pripovedi, ki ga zaznamuje nasprotje dinamičnega in statičnega kadra in tudi vpeljava zarez v kader …”

 

Program dokumentarnih filmov se s 3. sezono nadaljuje v septembru 2022. Dogodek organizirata Zavod Filmoteka v sodelovanju s festivalom DOKUDOC, ki ga pripravlja društvo Mitra. DOKgodek sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.