DOKUDOC masterclass z Janom Gogolo: Maribor in dokumentarni film kot poezija

Kratka vsebina masterclassa Maribor in dokumentarni film kot poezija

Na letošnjem masterclassu 15. septembra, ob 15.00, v Vetrinjskem dvoru, ki ga bo vodil Jan Gogola, bodo udeleženci razmišljali, kako poetičnost pesniškega jezika prenesti v filmski jezik poetičnega dokumentarnega filma. Slednji namreč dovoljuje poseganje po bolj eksperimentalnih pristopih, ki prepletajo filmske podobe in glasbene vložke, s čimer se ustvarja atmosfera za doseganje posebne čustvene izkušnje. Kako pa se na filmski trak umesti poetična beseda? Se lahko dokumentarni film gleda in bere kot poezija? Kaj so pripovedovalske zmožnosti združitve obeh pristopov na filmskem traku?

Masterclass organiziramo ob podpori češkega veleposlaništva in v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev kot del Dokumentarnice 2022. Delavnica je brezplačna.

-> VEČ INFORMACIJ
-> PRIJAVNICA

O mentorju:

Jan Gogola (1971) je režiser, scenarist in predavatelj na Filmski in televizijski šoli Akademije za uprizoritvene umetnosti v Pragi (FAMU). Na Karlovi univerzi je študiral novinarstvo, na FAMU pa dokumentarni film. Kot urednik scenarijev je sodeloval pri snemanju številnih dokumentarnih filmov, denimo Czech Dream (rež. Filip Remunda, Vít Klusák); 66 Seasons (rež. Peter Kerekes); Cooking History (rež. Peter Kerekes); Lost Holiday (rež. Lucie Králová) in Private Century (rež. Jan Šikl). Njegov film The Diary of Grandmother Němcová je bil leta 2000 nagrajen s prvo nagrado na filmskem festivalu FAMU v Pragi, njegov zadnji film Eternal Jožo pa je bil na festivalu Ji.hlava 2020 izbran za najboljši češki dokumentarni film. Je avtor številnih recenzij, člankov in esejev.