Delavnica pisanja o dokumentarnem filmu z dr. Melito Zajc

Kratka vsebina delavnice

Spletna delavnica pod mentorstvom dr. Melite Zajc bo potekala od 9. do 16. septembra 2022. Udeleženke in udeleženci bodo na predavanju spoznali osnove novinarstva in stilistike poročevalstva ter pregledali zgodovino in stanje na področju dokumentarnega filma. Seznanili se bodo z različnimi pogledi na kakovost (dokumentarnega) filma ter različnimi metodami analize dokumentarnega filma. Po ogledu izbranih filmov, predvajanih v okviru festivala DOKUDOC, se bomo o njih pogovarjali ter se v sodelovanju z mentorico lotili tudi pisanja recenzij o izbranem filmu (največ 800 besed). Recenzije bodo objavljene na spletni strani festivala, najboljše med njimi pa tudi v tiskani publikaciji.

Delavnica poteka v sodelovanju s časnikom Večer in Inštitutom za medijske komunikacije (Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru). Delavnica je brezplačna.

-> VEČ INFORMACIJ
-> PRIJAVNICA

O mentorici:

Melita Zajc je začela objavljati kot filmska kritičarka pri Mladini in Ekranu in film je do danes ostal v središču njenega zanimanja. Je članica društva filmskih kritikov FIPRESCI in aktivno sodeluje v okviru svetovnega združenja raziskovalcev dokumentarnega filma Visible evidence. Je stalna sodelavka vodilne evropske revije o dokumentarnem filmu Modern Times Review, sodeluje pa tudi s slovenskima filmskima revijama EKRAN in KINO!. Je izredna profesorica na AMEU ISH v Ljubljani in lastnica podjetja za raziskovanje in svetovanje Gecore d.o.o., ki sodeluje s podjetji v Evropi in podsaharski Afriki kot tudi z izvajalskimi agencijami EU kot sta EISMEA in REA ter z Evropsko znanstveno fundacijo ESF. Bila je novinarka in urednica tiskanih, radiodifuznih in digitalnih medijev, ima pa tudi izkušnje z upravljanjem javne RTV in s filmsko produkcijo. Doktorirala je iz socialne antropologije in iz filozofije novih medijev. Raziskuje vizualno umetnost in alternativne filmske poetike, tretji film, dekolonizacijo, Nigerijski video film, pa tudi inovativne poslovne modele, vsa ta raznolika področja pa povezuje njen osnovni raziskovalni interes za čim bolj učinkovito mobilizacijo znanosti in tehnologij za razvoj trajnostne in pravične družbe. Objavlja v vodilnih svetovnih znanstvenih publikacijah, napisala in uredila je več knjig, bila je selektorica Jesenske filmske šole v Ljubljani, Festivala računalniških umetnosti v Mariboru in Festivala subverzivnega filma v Zagrebu, je tudi avtorica dokumentarne serije o začetkih Televizije v Sloveniji. Od leta 2019 sodeluje s Conseil International du Cinéma et de la Télévision CICT ICFT UNESCO pri prizadevanjih za razvoj najvišjih vrednot filmske kulture in potenciala filma, da krepi človekove pravice in omogoča izražanje vseh. Predavala je na Inštitutu za podiplomski študij humanistike ISH v Ljubljani, na Fakulteti za elektroteniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru, na Univerzi za uporabne umetnosti (Angewandte) na Dunaju in na Univerzi za jezik in komunikacije (IULM) v Milanu, ter na številnih znanstvenih srečanjih v Sloveniji in v tujini. Med leti 2019 in 2021 je v okviru projekta Mediji in dokumentarni film v organizaciji MTR in festivala dokumentarnega filma Ji.hlava delovala kot predavateljica na delavnici o pisanju o dokumentarnem filmu in kot mentorica mladih kritikov dokumentarnega filma.