DOKUMENTARNO IME 2022 je Nadja Velušček

Nadja Velušček je avtorica dokumentarnih filmov, scenaristka in režiserka, ki že vrsto let raziskuje in šiva spomine razdeljenega goriškega prostora. Kot profesorica slovenskega in italijanskega jezika je učila na srednjih šolah v Novi Gorici in Gorici ter pri dijakih budila zanimanje za svet iz druge strani. Že pol stoletja je Velušček gonilna sila kulturnega dogajanja na Goriškem - v okviru Zveze kulturnih organizacij je organizirala filmske večere, režirala eksperimentalne mladinske predstave, pripravljala radijske oddaje o filmu, skoraj tri desetletja pa je tudi soustvarjala program čezmejne organizacije Kinoatelje. Živi in ustvarja v Šmihelu pri Gorici, kjer ima sedež tudi Zavod KINOkašča / CINEMattic, filmska produkcija in hranilnica spomina, katerega soustanoviteljica je.

Ustvarila je 12 avtorskih dokumentarnih filmov v tandemu s hčerko Anjo Medved, prav tako režiserko. Njuni filmi opazujejo razmerja med osebnimi spomini in nacionalnimi zgodovinami ter osvetljujejo predvsem tiste trenutke preteklosti, ki so v stoletju razmejitev ljudi povezovali.

Ob podelitvi plakete DOKUMENTARNO IME in pogovoru z Nadjo Velušček ob zaključku festivala si bomo ogledali njen dokumentarni film Moja meja iz leta 2002. Izbrano retrospektivo nagrajenke Mesto na travniku, Sešivalnica spomina, Trenutek reke, Vžgano v spominih, Niso letele ptice bomo prvič spletno predvajali od 15. do 25. 9. 2022 v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov, s katero v projektu DOKgodek sodelujemo že skoraj 2 leti.

-> DOKUMENTARNO IME 2022