Dokudoc dokumentarna obzorja: Glasba za razmišljujoče - V spomin Marku Breclju

Pogovor in filmski večer posvečen spominu na lik in delo Marka Breclja v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra, Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci, Društvo prijateljev zmernega napredka in Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon vas v ponedeljek, 13. 6. 2020, ob 19. uri, v okviru programa 28. obletnice Kulturnega centra Pekarna vabimo v dvorano Gustaf na spominski večer za Marka Breclja v sklopu cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti spremljevalni dogodek in napoved pred gostujočo razstavo Brecljevih avtorskih plakatov Četrti četrtki z otvoritvijo v petek, 17. 6. ob 18. uri. Pogovor z dr. Rajkom Muršičem pred filmskimi projekcijami bo posvečen Marku Breclju, njegovi glasbi, ustvarjanju ter delovanju na mladinskem in umetniškem področju. Pogovor bo povezovala Aleksandra Goropevšek.


Program:

ob 19.00: pogovor z dr. Rajkom Muršičem

O liku in delu Marka Breclja

Marko Brecelj (1951-2022) je bil pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec ter pionir slovenskega performansa. Bil je utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma, ki je živel svojo osebno umetniško obliko brez razlike, tako zasebno kot javno. V minulih 50 letih je zelo zaznamoval kulturni prostor jugosfere.

 

ob 20.00 projekcija dokumentarnega filma

M.arK.obreC.elj (1999/2000, RTV Slovenija, režija Zoran Živulović, 56 min 56 s)

Gradivo o Marku Breclju, ki je nastalo v letih 1999/2000 v produkciji razvedrilnega programa RTV Slovenija, se nahaja v arhivu RTV Slovenija v obliki dokumentarnega filma z naslovom M.arK.obreC.elj, ki ga je Zoran Živulovič režiral po ideji Miše Molk in Marka Breclja ter s slednjim napisal tudi scenarij. Posnela sta ga Bojan Kastelic in Zoran Živulovič, montirala Matjaž Jankovič in Zoran Živulovič. Zvok je posnel Franci Velkavrh, obdelal ga je mojster zvoka Damjan Kunej. Produkcijo je podpisala Dijana Štraus Svetlik, v njem pa nastopajo Marko Brecelj, Arijana Markučič, Dušan Žitko, Branko Vrabec, Ivan Volarič Feo, Marko Kociper, Mezek, Enco, Paško, Iztok, Simona, Marija idr.

 

ob 21.00 projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2014

Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj (2013, RTV Slovenija, režija Janez Burger, 83 min)

Kako označiti Marka Breclja? Avtor dokumentarnega zapisa Janez Burger se je rešil s stavkom: Marko Brecelj je poezija. Poezija, ki je življenje. Poezije pa se ne da ubesediti drugače kot z verzi. Marko Brecelj je skupna točka v egocentričnem svetu pop kulture, kjer je težko doseči konsenz o tem, kdo je bil začetnik drugačnega razmišljanja. Njegov »mehki« terorizem je terorizem poetične angažiranosti, ki je kot iniciacija pripeljala do radikalnih sprememb. Sprememb v glavah. Možnosti, da je možno.
Sistem se je spremenil, družba pa se ni, in tako je (bil) Marko Brecelj še vedno enak. S svojo mehko-teroristično poetično akcijo še vedno ostaja na okopih človeštva. Zdravega razuma.

Po projekcijah in diskusiji sledi na vrtu druženje ob (vegetarijanskem) prigrizku in glasbi.

Glasba lahko odpira obzorja in združuje v glasbi delujoče in o glasbi razmišljujoče.

Večer posvečamo pomenu širokega pogleda na in posluha za glasbeno ustvarjanje ter možnostim glasbenega aktivizma in delovanja v aktualnih razmerah.

 

Gost:

dr. Rajko Muršič je redni profesor za kulturno antropologijo na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se ukvarja s teorijo kulture, antropologijo glasbe in popularno kulturo. Kot je povedal v intervjuju za časopis Dnevnik, po njegovem mnenju glasba spada med tiste reči, ki se nam zdijo samoumevne, dokler se ne vprašamo, kaj pravzaprav so, in da se je tudi prepovedano glasbo vedno poslušalo še bolj, le da skrito.

AGD Gustaf v sodelovanju z Mitro, društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci ter drugimi zainteresiranimi organizacijami ponovno predstavlja dogodek v ciklusu filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc dokumentarna obzorja, v okviru katerega si občasno na izbrane ponedeljke lahko ogledate dokumentarni film ali več ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljalcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.