Na letošnjem festivalu kar tri delavnice!

Spoštovani,

dogajanje letošnjega mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC pomembno bogati tudi izobraževalno področje. V namen izpopolnjevanja v žanru dokumentarnega filma organiziramo kar tri delavnice, in sicer:

  • Dokumentarno delavnico Dokudoc LUKSUZ z Borisom Petkovičem, 8. - 15. 9. 2022
  • Spletno delavnico pisanja o dokumentarnem filmu z dr. Melito Zajc, 9. -16. 9. 2022
  • Masterclass z Janom Gogolo, 16. 9. 2022, ob 15.00

Dokumentarna delavnica LUKSUZ je namenjena praktičnem spoznavanju ustvarjanja dokumentarnega filma, vse od začetne ideje pa do končne projekcije. Predhodno znanje ravnanja s kamero ni potrebno, je pa dobrodošlo. Udeleženci_ke se bodo seznanili_e z vsemi fazami nastajanja dokumentarnega filma in v času trajanja delavnice sproducirali kratke dokumentarne filme, ki bodo premierno predstavljeni prav na našem DOKUDOC 2022 festivalu!
Delavnico organiziramo v sodelovanju z DZMP Krško - Luksuz produkcija in Vetrinjskim dvorom - Narodni dom.


-> PRIJAVNICA


Udeleženci_ke bodo na spletni delavnici pisanja o dokumentarnem filmu spoznali osnove novinarstva in stilistike poročevalstva ter pregledali zgodovino in stanje na področju dokumentarnega filma. Seznanili se bodo denimo z različnimi metodami analize dokumentarnega filma. Po ogledu izbranih filmov, predvajanih v okviru festivala DOKUDOC, se bomo o njih pogovarjali ter se v sodelovanju z mentorico lotili tudi pisanja recenzij o izbranem filmu, ki bodo objavljene na spletni strani festivala, najboljše med njimi pa tudi v tiskani publikaciji.

Delavnico organiziramo v sodelovanju z časnikom Večer in Inštitutom za medijske komunikacije Maribor.

-> PRIJAVNICA


Češnja na vrhu torte znanja pa je Masterclass z Janom Gogolo z naslovom Maribor in dokumentarni film kot poezija. Udeleženci_ke bodo z mentorjem razmišljali_e, kako poetičnost pesniškega jezika prenesti v filmski žanr poetičnega dokumentarnega filma. Slednji namreč dovoljuje poseganje po bolj eksperimentalnih pristopih, ki prepletajo filmske podobe in glasbene vložke, s čimer se ustvarja atmosfera za doseganje posebne čustvene izkušnje. Kako pa se na filmski trak umesti poetična beseda? Se lahko dokumentarni film gleda in bere kot poezija? Kaj so pripovedovalske zmožnosti združitve obeh pristopov na filmskem traku?

Masterclass organiziramo v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev in režiserk in Češko ambasado.

-> PRIJAVNICA


Ob tej priložnosti pa naj vas obvestimo še, da se bo letošnji Dokudoc odvijal od 15. do 18. septembra v Lutkovnem gledališču Maribor. Program je objavljen na DOKUDOC 2022 - 11. mednarodni festival dokumentarnega filma, spremljajte nas na naši spletni strani (dokudoc.si) in instagram profilu.

Festival Dokudoc organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga s partnerji, ob podpori Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Za morebitne informacije nas lahko kontaktirate na dokumentarci.si@gmail.com ali na telefonsko številko 051235010 (Maja) ali 031296314 (Katarina).

Lep pozdrav,
ekipa DOKUDOC