DOKUDOC IZBRANI 2022 je znan!

Žirija v sestavi Helle Hansen, dr. Melita Zajc in Miha Černec je izbrala: DOKUDOC 2022 za celovečerni film je Sarajevo Safari v režiji Mirana Zupaniča (75', 2022). Prvič v zgodovini festivala DOKUDOC je bil imenovan tudi DOKUDOC IZBRANI 2022 za kratkometražni film Babičino seksualno življenje (13', 2021)  režiserke Urške Djukić in podelila posebno omembo filmu Obzornik 80 - Metka, Meki (72', 2021) režiserke Nike Autor.

O Sarajevu Safari je žirija povedala: “To je film z zlobo, ki je ne boste pozabili. Čutili boste izgubo ljudi in sovražili boste, da so lahko ljudje tako okrutni. Če smo pozabili, kako nora je lahko vojna - ta film nas bo na to vedno opominjal.”

O filmu Babičino seksualno življenje: “To je zelo ustvarjalen, duhovit in močan film o tem, kako so babice doživljale spolno življenje. Je zanimiv, z inteligentno in duhovito animacijo in ima močan in osredotočen konec.“

Opredelitev posebne omembe za film Obzornik 80 - Metka, Meki: “Film o “gastarbajterjih,” delavcih, ki so se po drugi svetovni vojni v iskanju boljšega življenja selili iz Sloveniji v države Severne Evrope.  Na inovativen in zelo oseben način pokaže, da so Slovenci narod migrantov. Recepte za različne etnične jedi postavi v središče zgodbe in razkrije, da je mešanje kultur najbolj običajen del človeškega življenja.”