DOKUDOC v Vili Zlatica v Ljubljani

Novost letošnjega leta je sodelovanje festivala DOKUDOC z Mednarodno ustanovo Forum slovanskih kultur, ki ima sedež v muzejski hiši Vila Zlatica v Ljubljani. 30. junija in 1. julija se bomo na vrtu Vile Zlatica družili ob filmih Temni pokrov sveta (režija Amir Muratović) in Stoletje sanj (režija Ven Jemeršič). Petkov večer bosta otvorili direktorica FSK dr. Andreja Rihter in direktorica festivala DOKUDOC Maja Malus Azhdari, po ogledu filma Temni pokrov sveta pa se nam bosta na pogovoru pridružila režiser in glavni protagonist filma.

***
PROGRAM
petek, 30. 6. 2023, ob 21:00
Temni pokrov sveta, režija Amir Muratović 
88 min, 2022, Slovenija

Izjemen letalec, fotograf, alpinist in okoljevarstvenik Matevž Lenarčič na svojih poteh okoli sveta z ultralahkim letalom zbira delce črnega ogljika, ki je drugi največji povzročitelj globalnega segrevanja. Samoten pustolovec se velikokrat približa točki, od koder ni vrnitve. Preletel je že severni tečaj, pristal na Antarktiki, nad oceanom letel šestnajst ur brez postanka in trikrat z letalom obkrožil svet. Matevževa potovanja so dobila globlji smisel, ko je spoznal Grišo Močnika, ki raziskuje vpliv črnega ogljika na podnebje in naša življenja. Matevža pot vodi v Sarajevo, ki je med najbolj onesnaženimi mesti na svetu. Z Grišo letita nad Zelenortskimi otoki, da bi pomagala izboljšati podnebne modele. Čez patagonske ledenike ga popelje glaciolog Peter Skvarča, ki je bil priča razpadu ledenih plošč na Antarktiki. Za Matevža pa je najpomembnejša postaja kraljevina Butan. V tej himalajski državici pri oceni napredka raje kot bruto domači proizvod za merilo uporabljajo bruto domačo srečo.

sobota, 1. 7. 2023, ob 21:00
Stoletje sanj, režija Ven Jemeršić
87 min, 2019, Slovenija

Stoletje sanj je celovečerni dokumentarni film o najstarejšem slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je je umrl v 102. letu starosti. V njem kontraverzni Peter s svojimi besedami opisuje življenje, ki je, kot sam pravi, napeto kot Hitchcockovi filmi. Sebe doživlja kot hedonista, ki si je s svojimi iznajdbami ustvaril pot do razkošnega in vznemirljivega življenja. Med njegovimi 400 prijavljenimi patenti se najdejo tudi predmeti, s katerimi se srečujemo vsakodnevno, kot so okvirčki za diapozitive, pršilec na steklenički za parfum, plastična zadrga in plastična veriga, statve za pletenje, vžigalnik za prižiganje ob strani…. bil pa je tudi med prvimi razvijalci airbaga. Svoj prosti čas je preživljal z zvezdami svetovnega kova kot so Gene Kellyjem, Orson Wellsom, Johnny Weissmuller, Coco Chanel, Jacques Coustea. Za soseda pa je imel samega Charlie Chaplina. V obdobju, ko je živel v Monte Carlu, je odigral tudi manjšo vlogo v filmu Vittorio De Sice z igralko Marlene Dietrich.

📷 Boris Pretnar