Dokumentarci v Mariboru: Za vsakega nekaj, scenarij in režija Bojan Labović

DOKUDOC vabi na projekcijo dokumentarnega filma Za vsakega nekaj, ki je nastal ob lanskoletnem 30. jubileju Narodnega doma Maribor v koprodukciji le-tega, Televizije Slovenija in Zavoda Makus film. Podpisuje ga režiser Bojan Labović, v njem pa sodeluje cela vrsta znanih in manj znanih mariborskih osebnosti, ki so v tridesetih letih (so)oblikovale pestro kulturno dogajanje, s katerim bogatimo življenje v našem mestu. Mednje gledalca popeljeta glasbenik Vasko Atanasovski in igralec Jure Ivanušič.

Režiser je svoj izrazito avtorski pogled na tridesetletno ustvarjalno brbotanje na ulici Kneza Koclja opisal tako: »Dokumentarni film ni razpravljanje z uporabo večnih vprašanj o tem, kaj in kakšna je, oziroma bi morala prisotnost Narodnega doma in Festivala Lent. Navajeni različnih stališč, ki pa praviloma ne dajejo odgovora, si avtorji filma tudi ne prizadevajo iskati končne »analitične resnice« o poslanstvu nečesa, kar obstaja v mestu že trideset let in kar bi vsak naredil po svoje, čeprav mnogokrat še sam ne ve kako. Prav tako se film ne dotika številk, seznamov in ostale obilice podatkov, ki sicer veliko govorijo, povedo pa malo o občutkih, tako osebnih, kot tudi skupnih. Pravzaprav o čudežu dolgotrajnega obstoja nečesa, kar je podvrženo nenehnemu preizpraševanju, kaj mesto potrebuje in kaj ne. Ta večna bipolarnost med šansonom in popevko, opero in lunaparkom, odrom in igriščem, ki v mestu trči na visoko in profano in s tem spregleda karakter bistva, njegovo razpršenost po različnih delih mesta in njegovimi identitetami. Kot pove eden izmed protagonistov filma Milan Latin Muso: »Saj za vsakega nekaj ni nujno vedno slabo«.

Projekcija filma v sodelovanju mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc, Narodnega doma Maribor, Zavoda Makus in Lutkovnega gledališča Maribor - Kulturno četrtjo Minoriti bo v soboto, 21. januarja, ob 19. uri, v Lutkovnem gledališču Maribor. Po projekciji bo pogovor z režiserjem in akterji iz dokumentarnega filma. Vstopnine ni.

Vsak obiskovalec prejme darilo!

Lepe trenutke je treba deliti, pravijo. V monografiji Mesto, dom, vrata. Narodni dom Maribor – 30 let jih je ujetih nič koliko! Obsežno publikacijo, ki je bila izdana ob 30. jubileju Narodnega doma Maribor, je uredila dr. Karolina Babič, za njeno podobo pa so poskrbeli v Studiu 8. Knjigo vam bomo po koncu projekcije podarili in tako poskrbeli, da boste ob vtisih s platna odnesli domov tudi dragoceno spominsko darilo. Lepi trenutki in kulturna doživetja s podpisom Narodnega doma Maribor bodo tako za vselej z vami!