Dokumentarno ime 2023 - Tom Gomizelj na BSF

Tom Gomizelj je v času študija s skupino prijateljev ustanovil Društvo zaveznikov mehkega pristanka kot odziv na takratno mrtvilo kulturnega dogajanja za mlade in splošno neobčutljivost za stisko drugih. Bili so aktivni predvsem na področju mladinske kulture in organizaciji poletnih taborov za otroke begunce. Z namenom dokumentiranja dogodkov so v društvu nabavili prvo video kamero, kaj kmalu pa ugotovili, da bo potrebno tudi znanje, da bi bili njihovi filmčki zanimivi širšemu občinstvu. Tom se je v letih 1998-1999 udeleževal filmskih seminarjev – laboratorijev pri JSKD v Ljubljani, kjer se je seznanil z osnovami filmskega jezika. Splet okoliščin je pripeljal, da sta v letu 2001 Tom Gomizelj in Boris Petkovič v DZMP organizirala prvo resnejše usposabljanje – večmesečno serijo vikend delavnic »Sam svoj film«. Na javni poziv se je prijavilo več kot 15 mladih iz celega Posavja, večina od njih pa je kasneje postala jedro filmske sekcije društva. Med snemanjem svojega prvega filma, ko jima je bila na voljo enostavna društvena mini DV kamera, mikrofon pa s selotejpom pritrjen na ribiško palico, sta Tina in Nina Vareško ves čas ponavljali: »Luksuz, luksuz ...«. Tako je nastalo ime Luksuz produkcija.

Tom Gomizelj od začetka vodi Luksuz produkcijo in se ukvarja z vsem potrebnim; s snovanjem projektov, z administracijo, z iskanjem sredstev, mentorjev, sodelavcev kot tudi samih udeležencev in celotno promocijo. Vsako leto s sodelavci organizira serijo 20-30 delavnic tako za osnovnošolce kot nekoliko starejše mlade. Po celi Sloveniji sodelujejo s šolami, mladinskimi centri, PUM-i, festivali ... V teh letih so zgradili mrežo organizacij in posameznikov širom Evrope, s katerimi sodelujejo v različnih projektih pri nas kot tudi mlade pošiljajo v tujino. V vseh teh letih je v njihovih usposabljanjih s področja filma sodelovalo preko 1.500 mladih iz različnih držav. Število kratkih filmčkov, pod katerimi je kot producent podpisan Tom Gomizelj se vrti okrog sedemsto, približno pol je dokumentarnih. Točne številke niti ne ve. 

Morda najbolj prepoznaven projekt, ki ga vodi, je mednarodna delavnica dokumentarnega filma, ki je letos praznovala 20 let. Vsako leto jim uspe privabiti 30–40 mladih, ki pod vodstvom izkušenih mentorjev dva tedna ustvarjajo kratke filme. Med mentorji je tudi slavni režiser Želimir Žilnik, ki se vsako leto vrača in deli svoje bogato znanje in izkušnje z generacijami mladih filmskih navdušencev. Običajno nastane med 15 in 25 kratkih filmov, vsaj nekaj pa jih doživi tudi bogato festivalsko življenje. Vsako leto prejmejo tudi več nagrad na različnih festivalih po svetu. Na 16. festivalu slovenskega filma v Portorožu je Luksuz produkcija oz. Tom Gomizelj prejel nagrado Vesna za posebne dosežke za "serijo angažiranih dokumentarnih intervencij, v katerih pripeljejo film na ulico in ulico v film".

Na povezavi https://bsf.si/sl/dokudoc-2023/dobrodosli/ si lahko ogledate izbor kratkih dokumentarnih filmov, ki so nastali od leta 2003 do 2023 v različnih projektih Luksuz produkcije. Večini je skupno, da odkrivajo zgodbe mnogokrat prezrtih posameznikov.