Praznovanje 100-letnice armenskega filma v Mariboru

Kot del uradnega programa Evropske prestolnice kulture 2025 se bo v soboto, 21. oktobra 2023, ob 19. uri, v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, v sodelovanju festivalov Poklon viziji in Dokudoc odvila projekcija celovečernega armenskega filma Trije grobovi umetnika/Three Graves of the Artist (Armenija, 120', 2023) v režiji Hartuna Hačtriana in Rubena Hačatriana. Predfilm bo kratki zmagovalni film iz Prvih Poletov, sekcije festivala Poklon viziji (16. - 22. 10. 2023), ki tokrat obsega uradni tekmovalni program v sestavi dvanajst mednarodnih kratkih filmov v tekmi za nagrado žirije, in podsekcijo z naslovom Kino Eklektika: Življenje ali Smrt, kjer se filmi potegujejo za nagrado občinstva.

Film Trije grobovi umetnika govori o očetu in sinu Hačatrian, ki sta več let spremljala pustolovsko življenje in umetniško dediščino nadarjenega armenskega slikarja Vahana Ananiana. Ta se je rodil in odraščal v Jerevanu, a se je vse bolj razočaran nad armensko stvarnostjo (potres, vojna, razpad Sovjetske zveze) selil vse do Estonije in Ukrajine. Njegovi posmrtni ostanki so razpršeni po več krajih – Talinu, Odesi in Jerevanu, v daljnih deželah ostaja tudi njegova umetniška dediščina. Film je bil prikazan v Un Certain Regard, sekciji filmskega festivala v Cannesu.

► Cena vstopnice je 5 eur,  rezervacije sprejemamo na dokumentarci.si@gmail.com in na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor.
►  Več informacij: https://www.poklonviziji.com/sto-let-armenskega-filma