Projekcija dokumentarnega filma Izginjanje / Verschwinden

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se v svojem najnovejšem dokumentarcu Izginjanje poda v svojo južnokoroško domovino po sledi vprašanja, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura na avstrijskem Koroškem čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Njen osebni pristop ima močno politično dimenzijo. 

Dokumentarni film ne govori le o uporu, ampak že sam predstavlja vrsto upora: upor proti pozabi in izrinjenosti. Mračnikarjeva na podlagi svoje družinske zgodbe razkriva sto let avstrijske zgodovine, ki je na Koroškem zaznamovana s kratenjem manjšinskih pravic koroškim Slovencem, nedelovanjem politike in skoraj zapravljeno priložnostjo, da bi slovenščino cenili kot obogatitev in kot nepogrešljiv del Avstrije.

Po projekciji filma vljudno vabljeni na okroglo mizo z naslovom »Izginjanje koroških Slovencev«, kjer bo pogovor potekal o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti Slovencev na avstrijskem Koroškem. O osebnih izkušnjah in pogledih na problematiko koroških Slovencev se bodo pogovarjali: filmska ustvarjalka in režiserka Milena Olip, dr. Daniel Wutti, profesor za večjezičnost in transkulturno izobraževanje na Pedagoški visoki šoli na Koroškem in dr. Danijel Grafenauer, raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja in predsednik Kluba koroških Slovencev Maribor

Okrogla miza bo potekala po končani projekciji filma, ob 19h, na Živih dvoriščih, Vojašniški trg 6 (v bližini Lutkovnega gledališča)  

Vljudno vabljeni!

*Vstopnice na projekcijo filma so brezplačne in jih dvignete na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor.