Projekcija filma Stoletje sanj v Domu upokojencev Center Tabor v Ljubljani

Dokumentarni film Stoletje sanj / A Century of Dreams je celovečerni dokumentarni film o najstarejšem slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki bo v četrtek, 19. oktobra, ob 15. uri, na sporedu v Domu upokojencev Center Tabor v Ljubljani.

V filmu kontraverzni Florjančič, ki je je umrl v 102. letu starosti, s svojimi besedami opisuje življenje, ki je, kot sam pravi, napeto kot Hitchcockovi filmi. Sebe doživlja kot hedonista, ki si je s svojimi iznajdbami ustvaril pot do razkošnega in vznemirljivega življenja. Med njegovimi 400 prijavljenimi patenti se najdejo tudi predmeti, s katerimi se srečujemo vsakodnevno, kot so okvirčki za diapozitive, pršilec na steklenički za parfum, plastična zadrga in plastična veriga, statve za pletenje, vžigalnik za prižiganje ob strani.... bil pa je tudi med prvimi razvijalci airbaga. Svoj prosti čas je preživljal z zvezdami svetovnega kova kot so Gene Kellyjem, Orson Wellsom, Johnny Weissmuller, Coco Chanel, Jacques Coustea. Za soseda pa je imel samega Charlie Chaplina. V obdobju, ko je živel v Monte Carlu, je odigral tudi manjšo vlogo v filmu Vittorio De Sice z igralko Marlene Dietrich.

Film Stoletje sanj se je v sklopu DOKUDOC POTUJOČI v septembru 2023 že predstavil mednarodnem občinstvu na podelitvi nagrad Heritage in Motion, ki spodbujajo inovativne multimedijske in avdiovizualne projekte z namenom promocije, raziskovanja ali varovanja evropske dediščine. Dogodek, ki ga je vodila direktorica festivala Dokudoc Maja Malus Azhdari, je bil izveden v sodelovanju z Mednarodno ustanovo Forum slovanskih kultur, Evropsko muzejsko akademijo in Mitro - društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga. Slednje je glavni organizator festivala Dokudoc.