Prijave DOKUDOC in HIM zaključene

12. edicija festivala Dokudoc, ki bo od 14. do 17. 9. 2023 v Lutkovnem gledališču Maribor. Na odprt poziv ustvarjanja programa Dokudoc 2023 se je prijavilo kar 38 producentov. Kljub odsotnosti podpore Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor ostaja organizacijska ekipa odločena zagotoviti izjemen program ob velikodušni podpori posameznikov in organizacij, ki so prepoznali vrednost festivala in cenijo naš dvanajstletje trajajoč trud. Festival lahko podprete na povezavi: https://www.dokudoc.si/sl/donacije

10. julija smo zaključili poziv Heritage in Motion, iniciativo, sicer aktivno vse od leta 2012. Letošnja edicija razpisa, obujena po enoletnem premoru, poleg partnerjev Evropske muzejske akademije in Foruma slovanskih kultur poteka v sodelovanju z društvom Mitra, pod okriljem katerega poteka tudi festival DOKUDOC. Na razpis je prispelo kar 28 prijav, ki se bodo za potegovale za nagrade v kategorijah »Nove digitalne izkušnje« , »Navidezna in razširjena resničnost«, »Avdiovizualna dediščina« in »Šolska dediščina, namenjena srednješolskim in študentskim ustvarjalcem filmov.

Mednarodno žirijo HIM sestavljajo:

- Erik Hogenboom, nekdanji glavni urednik na nizozemski javni radioteleviziji NTR in koordinator dokumentarnih serij, revij, pogovornih oddaj in mednarodnih koprodukcij. Bil je tudi predsednik žirije medijske nagrade Prix Europa IRIS, ki se osredotoča na temo raznolikosti v nizozemski multikulturni družbi in širše.

- dr. Amilcar Vargas, upravitelj svetovne dediščine v Casa Batlló v Barceloni, ki je v času njegovega upravljanja prejela več kot 25 mednarodnih nagrad, vključno z nagrado za najboljše dosežke na podelitvi nagrad Heritage in Motion Awards 2021. Strokovnjak z 20-letnimi izkušnjami na področju svetovne dediščine je sodeloval s priznanimi institucijami, kot sta UNESCO in Univerza v Sorboni.

- Maja Malus Azhdari, sociologinja, režiserka, producentka, selektorica filmov za Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc in Film v Minoritih v Lutkovnem gledališču Maribor. Od leta 2019 je aktivna članica konzorcija Film v Mariboru, ki razvija mestni kino v Mariboru. Od 2015 do 2020 je bila direktorica javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor. Je predsednica nevladne organizacije Mitra, društva za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Zmagovalci razpisa HIM bodo razglašeni 5. septembra s podelitvijo 15. septembra v Temisoari, Romuniji, na festivalu DOKUDOC pa bo poseben segment namenjen prav njim.