25 let Aerowavesa v Kinodvoru

Po predpremieri na festivalu Dokudoc 2022 v Mariboru bo film 25 let Aerowavesa režiserke Enye Belak v ponedeljek, 8. julija, ob 20.30 premierno prikazan v Kinodvoru v Ljubljani.

Dokumentarec se potopi v zgodovino pionirske plesne mreže Aerowaves ter osvetljuje njeno edinstveno vlogo pri razvoju sodobnega evropskega plesa. Film vsebuje arhivske posnetke s festivalov, poglobljene intervjuje z ustanovitelji in umetniki ter čudovito posnete plesne nastope, ustvarjene posebej za film.

O filmu je Belak povedala: »Leta 1996 je John Ashford ustanovil Aerowaves in tako ustvaril eno najbolj inovativnih plesnih mrež v Evropi. Dokumentarec je v mnogih pogledih poklon njemu in njegovi zapuščini. Mreža Aerowaves zame in za druge v plesni skupnosti uteleša drznost pri raziskovanju neznanega. /…/ S filmom želim mladim ustvarjalcem ponuditi iskrico upanja in jim pokazati, da je vedno mogoče iti naprej. Po Johnovi smrti leta 2023 mi v misli prihajajo besede našega kolega Sanjoya Roya: ‘Če se zgodovine običajno spominjamo po njenih glavnih akterjih, je John delal na drugem koncu: pri vstopni točki. Vrednosti ni prepoznal le v redkih posameznikih, ki so dosegli javno priznanje, ampak tudi v morju tistih, ki ga niso. ›Tudi njim stojim ob strani. Vsak, tudi najmanjši val, spremeni obalo,‹ je nekoč dejal.’«

Po projekciji filma sledi pogovor z režiserko. 

Projekcija bo potekala v okviru mednarodne konference daCi – Dance and the Child International in v sodelovanju z Mednarodnim festivalom dokumentarnega filma DOKUDOC.

Več o filmu je na voljo TUKAJ