Projekcija filma Za vsakega nekaj (Bojan Labović) pred Obratom na Festivalu Lent

DOKUDOC vabi na projekcijo dokumentarnega filma Za vsakega nekaj, ki bo v petek, 28. junija, na Festivalu Lent na dvorišču pred Obratom (Trg revolucije 9)

Režiser Bojan Labović je svoj izrazito avtorski pogled na tridesetletno ustvarjalno brbotanje na ulici Kneza Koclja opisal tako: »Dokumentarni film ni razpravljanje z uporabo večnih vprašanj o tem, kaj in kakšna je, oziroma bi morala prisotnost Narodnega doma in Festivala Lent. Navajeni različnih stališč, ki pa praviloma ne dajejo odgovora, si avtorji filma tudi ne prizadevajo iskati končne »analitične resnice« o poslanstvu nečesa, kar obstaja v mestu že trideset let in kar bi vsak naredil po svoje, čeprav mnogokrat še sam ne ve kako. Prav tako se film ne dotika številk, seznamov in ostale obilice podatkov, ki sicer veliko govorijo, povedo pa malo o občutkih, tako osebnih, kot tudi skupnih. Pravzaprav o čudežu dolgotrajnega obstoja nečesa, kar je podvrženo nenehnemu preizpraševanju, kaj mesto potrebuje in kaj ne. Ta večna bipolarnost med šansonom in popevko, opero in lunaparkom, odrom in igriščem, ki v mestu trči na visoko in profano in s tem spregleda karakter bistva, njegovo razpršenost po različnih delih mesta in njegovimi identitetami. Kot pove eden izmed protagonistov filma Milan Latin Muso: »Saj za vsakega nekaj ni nujno vedno slabo«.

Po projekciji filma sledi pogovor z režiserjem. 

Projekcija bo potekala v organizaciji Mitra, društva za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju s koproducentom Narodni dom Maribor – Festival Lent in sofinancerjev Slovenski filmski center in Mestna občina Maribor ter partnerja Pekarna Magdalenske mreže - Obrat.

Več o filmu je na voljo TUKAJ