DOKUDOC IZBRANI 2022 na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC #11 je tudi letos od 15. do 18. septembra s pomenljivimi zgodbami, pogovori in delavnicami prežel bližajoči se jesenski zrak mariborskih ulic. Letošnjo žirijo, ki je odločala o DOKUDOC IZBRANIH 2022, so sestavljali novinarka in snemalka Helle Hansen, filmska kritičarka Melita Zajc in filmski producent Miha Černec.

Hansen, Zajc in Černec so za DOKUDOC IZBRANI 2022 kot celovečerec imenovali dokumentarni film Sarajevo Safari v režiji Mirana Zupaniča (75', 2022), prvič v zgodovini festivala DOKUDOC pa je bil imenovan tudi DOKUDOC IZBRANI 2022 kratkometražni film Babičino seksualno življenje (13', 2021) režiserke Urške Djukić.

O Sarajevu Safari, ki razkriva grozodejstvo, da je med obleganjem Sarajeva v letih 1992 do 1996 javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi, je žirija zapisala: “To je film z zlobo, ki je ne boste pozabili. Čutili boste izgubo ljudi in sovražili boste, da so lahko ljudje tako okrutni. Če smo pozabili, kako nora je lahko vojna - ta film nas bo na to vedno opominjal.”

O filmu Babičino seksualno življenje, ki prek osebne pripovedi podeželske babice govori o širšem vprašanju partnerskih odnosov v prvi polovici 20. stoletja, v katerih so bile ženske razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož, pa je žirija zabeležila: “To je zelo ustvarjalen, duhovit in močan film o tem, kako so babice doživljale spolno življenje. Je zanimiv, z inteligentno in duhovito animacijo in ima močan in osredotočen konec.“

Nagrajenca obeh filmov bosta po ogledu projekcij prejela skulpturi priznanega mariborskega umetnika Jožeta Šubica (1958), ki je podobo zasnoval na podlagi Ribaka, ki je bil vrsto let prepoznavni znak festivala. Šubic je študij na ALU v Ljubljani zaključil leta 1982, leta 1984 pa še grafično specialko pri prof. Gustavu Gnamušu. Skozi obdobja je ustvarjal v različnih tehnikah in z različnimi materiali, s čimer je zgradil prepoznavni osebni slog. Je prejemnik nagrade ZDSLU za življenjsko delo. Deluje kot svobodni umetnik v Mariboru. 

Projekcija obeh filmov se bo odvila 17. oktobra 2022.
Ura pričetka: ob 19.00
Lokacija: Kinodvorana, UL AGRFT, Aškerčeva cesta 5

Ogled projekcij je brezplačen. 

📍 Komajda smo zaključili letošnji festival, pa vas že pozivamo na naslednjega! 12# Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC se bo v Mariboru odvil od 14. do 17. septembra. Se vidimo!