Pogovori 2014

Pogovori

2014

O pomenu festivala

DOKUDOC pogovori letos potekajo na Živem dvorišču, kjer bomo na bolj neformalen način spregovorili o pomenu festivala na produkcijo dokumentarnega filma, vprašanjih sodelovanja s televizijo, možnostih neodvisne produkcije ter mednarodnih pitchingih kot začetka koprodukcij. Začnemo z DOKUDOC kosilom pod zelenim grmom na Živem dvorišču ter nadaljujemo z debato.


Sogovorniki

Marina Guzmi, producentka

Rojena 1984 v Mariboru. Študirala dramaturgijo na AGRFT, gledališke in filmske vede na FU Berlin ter filmsko produkcijo na FIlmakademie Baden-Württemberg in La Fémis v Parizu. Leta 2012 je prevzela vodenje neodvisne produkcijske hiše Nosorogi, v istem letu pa je kot kreativna producentka za film koordinirala filmski program pri projektu MARIBOR 2012. V okviru 17. Jihlava International Documentary Film Festival je bila uvrščena v izbor Emerging Producers 2014. Sledi viziji organizirati mlado slovensko filmsko ustvarjalnost in jo z najpogumnejšimi avtorskimi izdelki predstaviti onkraj nacionalnih meja. Živi med Slovenijo in Berlinom.

David Fedele, režiser

David Fedele je nagrajen ustvarjalec dokumentarnih filmov iz Avstralije. V svet dokumentarnega filma ga je ponesla ljubezen do potovanj ter želja po raziskovanju drugačnih kultur. Potoval je po Avstraliji, Aziji, Evropi, bližnjem vzhodu, Južni Ameriki in Afriki.Njegovi filmi se ukvarjajo z različnimi tematikami, vse od podsaharskih afriških migracij v Maroku, elektronskih odpadkov v Gani ter sekanja gozdov na Papui Novi Gvineji. Posebno pozornost namenja raziskovanju kultur in okolja ter humanitarno in družbeno perečim problemom.

David večino filmov naredi samostojno, tako je hkrati režiser, producent, snemalec in montažer. Njegova dela so bila prikazana širši javnosti, prav tako je za svoje filme prejel številne mednarodne filmske nagrade.

Jure Černec, DOP

Jure Černec,akademski snemalec, rojen ob zenitu, letnega solsticija 1973, končal Akademijo Dramske Umetnosti v Zagrebu. Večinoma deluje kot direktor fotografije pri igranih in dokumentarnih filmih ter snemalec in podvodni snemalec. Vsa leta poučuje na različnih šolah in filmskih delavnicah.

Uja Irgolič, filmska montažerka

 

Uja Irgolič je filmska montažerka, diplomantka zagrebške Akademije dramske umjetnosti, delujoča v Sloveniji, v Zagrebu in na Dunaju. Precej filmov, pri katerih je sodelovala, je bilo prikazanih na uveljavljenih filmskih festivalih po svetu. Predvsem dokumentarni filmi so osvojili kar nekaj nagrad. Uja se je izkazala  tudi kot mentorica filmskih delavnic, režiserka, vodja postprodukcije …, prav tako ji ni tuje sodelovanje v žiriji in selektorstvo.

Rojena Mariborčanka je tudi psihološka astrologinja, psihologija in jezik simbolov pa sta spet tesno povezana s filmi.

Maple Razsa, antropolog, režiser

Maple Razsa je antropolog in ustvarjalec dokumentarnih filmov. Na Colby College predava o človekovih pravicah, družbenih gibanjih, političnih dokumentarcih in postsocializmu. Snemal in režiral je filme v Sloveniji, na Hrvaškem, v Mozambiku in v ZDA. Desetletje dolgo terensko raziskovanje po državah bivše Jugoslavije je bilo osredotočeno na teme nacionalizma, družbenih gibanj, intelektualcev, video aktivizma, etnografskega filma in politike spomina. Trenutno piše knjigo (Bastards of Utopia), neke vrste etnografijo o nadnacionalnem sodelovanju evropskih radikalnih aktivistov, ki temelji na terenskem raziskovanju skupaj z anarhistično mladino iz Zagreba, na Hrvaškem.

ARHIV

ARHIV